A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Bölcsességfog eltávolítás

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Nyolcas fog? Ínygyulladás? Pericoronitis? Szájzár? Miért szükséges a beavatkozás?

A bölcsességfogak sokszor szerencsétlen helyzetben fejlődnek ki, és nem foglalják el megfelelő helyüket a szájüregben. Általában alacsonyabb állásban törnek elő és ferdén nekidőlnek az előttük álló hetes fognak. 18-24 éves korunkban ezen fogak befejezik fejlődésüket, a kialakult helyzet később nem fog változni. A rendellenes állású fogak eltávolítása javasolt, mert:

  • az ínyen részben már áttört fogkorona körül ismétlődő, kellemetlen panaszokat okozó gennyes gyulladás keletkezhet, mely szájzárt okozhat.
  • a csontban elhelyezkedő fogkorona körül a csontot elpusztító ciszta alakulhat ki.
  • a bölcsességfog előtt elhelyezkedő őrlőfogat a rendellenesen fog által kifejtett nyomás károsíthatja.
  • a nehéz tisztíthatóság miatt a fogak hamarabb szuvasodnak.
  • a fog körüli gyulladás a szervezet távolabbi részeire is átterjedhet, ún. gócbetegséget okozhat.
  • a rendellenes irányban fog által kifejtett nyomás az egész alsó fogsort torzíthatja, harapási rendellenesség keletkezhet, mely sokszor későbbi fogszabályozó kezelés oka.
  • fogpótlások készítésekor felfekvést, törést okozhatnak.

Bölcsességfog eltávolítását optimális esetben gyulladásmentes körülmények között végezzük.Amennyiben az íny gyulladt, a korona körüli rést 5-6 alkalommal át kell mossuk, hogy a nyálkahártya (kb egy hét alatt) meggyógyulhasson. Csak ezek után kezdhetünk a műtéthez.

A bölcsességfog eltávolítás menete:

Helyi érzéstelenítésben megnyitjuk a fogínyt, fúró segítségével a csontban fekvő fogat szabaddá tesszük. Ezt követően – elhelyezkedésétől, méretétől függően – egy vagy több darabban eltávolítjuk a fogat. A sebet alaposan kimossuk, sokszor a nyálkahártyát pár öltéssel összevarrjuk. Egy héttel a műtétet követően a sebgyógyulás befejeződik, a varratszedés 7-10 nap múlva történik.

Tanácsok bölcsességfog eltávolítás után:

Az érzéstelenítő hatása az operációt követően 2-4 órán keresztül is fennállhat, ezért enni és inni csak az érzéstelenítő hatásának (zsibbadó érzés) elmúlása után szabad, nehogy nyelvét vagy ajkát elharapja, vagy félrenyeljen. A műtétet követően arcduzzanat, szájnyitási- nyelési korlátozottság, fájdalom, hőemelkedés jelentkezhet, de ezek a panaszok 3-4 nap alatt fokozatosan megszűnnek. Sokat segít, ha a műtét napján és az azt követő 1-2 napon az adott területen arcát naponta többször hűti, jegeli.Antibiotikum szedése javasolt, az orvos utasításai szerint.

Az operáció napján, és az azt követő 3 napig kerülendő a nehéz testi munka, sportolás, szaunázás, valamint tanácsolt az élvezeti szerekről (alkohol, kávé, tea, dohányzás) lemondani. Sokkal kisebb a műtét utáni esetleges fájdalom, vagy arcduzzanat kialakulásának esélye, ha Ön továbbra is tökéletes szájhigiéniát tart fenn. A műtét napján, este mossa meg alaposan fogait, és óvatosan tisztítsa meg a műtéti területet is fogkefével, fogkrémmel. Fontos, hogy a varratok mindig tiszták legyenek. A műtéti területet éppen akkor kíméli, ha tisztán tartja, és nem hagyja befertőződni.

A műtétet követő 4 hétig szájzuhany és elektromos fogkefe használata azonban nem ajánlott ezen a területen. A műtét napján és az azt követő napon nem tanácsolt szájöblítőkkel öblögetést végezni, mert az öblítés kimoshatja a sebből a véralvadékot, hátráltatva a gyógyulást. A harmadik naptól azonban kifejezetten ajánlott az antibakteriális oldatokkal történő öblögetés. Javasolt a dohányzásról történő leszokás. Statisztikailag kimutatott, hogy a dohányzás hátrányosan befolyásolja a sebgyógyulást. Amennyiben kivehető fogpótlást hord, a varratok eltávolításáig műfogsorrögzítő használata nem ajánlott.

Bölcsességfoggal kapcsolatos kérdése, vagy panasza van!

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram