A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Tejfogak baleseti ellátása

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Amikor a kisgyermekek tipegni kezdenek, tanulnak járni, gyakran elesnek és beütik a fejüket. Ilyenkor sérülhetnek a tejfogak. Az esetek 90 %-ban a metszőfogak esnek áldozatul, ezek közül is a nagymetszők kétszer gyakrabban, mint a kismetszők. A legveszélyesebb kor a 2-3 életév, ekkor történik a balesetek 70 %-a. Gyakrabban sérülnek az előreálló tejmetszők az ujjszopós, cumizó, szájlégző kisgyermekeknél. Ajánlott ezért e rossz szokásról való mihamarabbi leszoktatatás!

A tejfogak többféle módon sérülhetnek. Erő hatására a fog mozgathatóvá válhat, részlegesen, vagy teljesen kimozdulhat a csontból, esetleg kieshet. A fog koronájából letörhet egy darabka, vagy az ütés hatására a tejfog elhalhat. A korona ilyenkor szürkésbarnán elszíneződik, az ínyen sipolynyílás jelenhet meg. Eltörhet a tejfog gyökere is, de ez viszonylag ritka. Gyakrabban fordul elő, hogy tengelyirányú erő hatására a fog felnyomódik a csontba.

A kiesett tejfogat van lehetőségünk visszahelyezni a csontba, de csak abban az esetben, ha a tejfog a balesetben nem szennyeződött és megfelelően volt tárolva. Ha megtaláltuk a tejfogat, tiszta vízzel öblítsük le, de ne mossuk a felszínét és ne fertőtlenítsük. Vízben vagy tejben egy kis üvegben tároljuk. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki, mert a visszaültetés után így nagyobb eséllyel tartható meg. A visszahelyezés sikerességének az esélye akkor a legnagyobb, ha balesetet követően legalább 1 órán belül eljutunk a fogorvoshoz! A visszahelyezett fogat rögzíteni kell min. 7 napig, és 6 hétig pépes ételeket ajánlott fogyasztani. A részlegesen kimozdult fogakat is vissza kell helyezni, és sínezni kell. A sínezés történhet dróttal, műanyag sínnel, vagy fogszabályozó zárak segítségével.

Abban az esetben, ha a kiesett tejfog visszaültetésére nem volt lehetőség, fogpótlást kell készítenünk, amelynek célja a helyfenntartás. Ha a tejfog benyomódott a csontba, mérlegelhetjük a sebészi visszahelyezést, de előfordulhat, hogy néhány hét múlva a fog magától “újra kinő”.

Ha sipolynyílást (fisztula) látunk, a sérülés miatt elhalt a tejfog, ezért gyökérkezelni kell (ld.: tejfog gyökérkezelése).

Ha letört a fog egy darabja, a törés méretétől függően a felszínt elpolírozzuk, vagy tömőanyaggal pótoljuk (tejfog tömés). 

Röntgenfelvétel készítése közvetlenül a baleset után nem mindig végezhető el, de a későbbiekben az ellenőrzések alkalmával ajánlott. 

A tejfogat ért mechanikai erő hatására sérülhet a maradófog csíra. Gyulladás alakulhat ki a sérült fog gyökere körül, ennek következményeként alaki rendellenesség, zománcfejlődési-, vagy fogváltási zavar alakulhat ki (ld.: fogszabályozás).

Szeretné gyermeke fogait megvizsgáltatni?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram