A CORVIN MOZI MELLETT

Cím:

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Fogcsikorgatás, fogszorítás kezelésére

A mai rohanó világunkban gyakran megesik, hogy a napi történéseket álmunkban dolgozzuk fel, a feszültséget éjszaka vezetjük le. A lakosság háromnegyede érintett!!! Öntudatlanul, alvás közben a fogsorokat egymáshoz szorítjuk, és azokat mozgatjuk. Ez az ún. csikorgatás, amely jellegzetes hanggal jár. Túlterheljük a fogakat, amitől azok extrém mértékben kopnak, a csücskök eltűnnek, a fognyakaknál ék alakú hiányok keletkeznek. A fogak érzékennyé válnak hőhatásokra, a tömések, fogpótlások eltörhetnek, az esztétikus leplezések lepattanhatnak, állkapocs ízületi problémák alakulhatnak ki. Reggel gyakran ébredhetünk arra, hogy az arc zsibbad, a szájnyitási korlátozottság mellett a rágóizmok az éjszakai tónustól fáradtak. Jelentkezhet fejbe, fülbe sugárzó fájdalom, állkapocs ízületi kattogás. Az alvás nem pihentető, a hát, nyakizmok merevek. A probléma megoldása összetett, a teljes siker eléréséhez meg kell próbálni megoldani a kiváltó okot, kicsit csökkenteni a "tempót", meg kell keresni, hogyan tudunk egy kicsit "lazítani a gyeplőn".

A tüneti kezelés fontos eszköze a harapásemelő sín, mely egy kivehető, műanyag, patkó alakú készülék. Hatását úgy fejti ki, mint egy ütköző a két fogsor között. Az egyik fogívet teljesen fedi, sima felületén a szemben lévő fogak elcsúszhatnak, így nem tudnak összeakadni. A szorításkor, csikorgatáskor keletkező káros erőket egyenletesen eloszlatja, így védi az ízületet a túlterhelődéstől. A csücskök védve vannak a kopástól, a fogpótlások a sérüléstől.

A harapásemelő sínt a fogtechnikus készíti lenyomat alapján, amelyet a rendelőben pontosan a páciens adottságaihoz igazítunk.

A sín elkészítése nem egyedüli feladata a fogorvosnak, fontos ellenőrizni a meglévő tömések, fogpótlások állapotát, mert, ha ezek illeszkedése nem megfelelő, az állkapocs ízület túlterheltsége fokozódhat. Az alsó-felső fogazat érintkezését, az esetleges harapási rendellenességet javasolt fogszabályozó szakorvos bevonásával kezelni.

 

Hasonló panasszal küzd? Szeretettel várjuk rendelőnkben!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.