A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Mire figyeljünk kisgyerekes szülőként fogászati szempontból?

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

A kisgyermek növekedése látványos folyamat: szervezetükben, főként az első néhány évben rengeteg változás történik. Ezen folyamatokról szeretnénk összefoglalást adni, koncentrálva a fogászatot érintő változásokra. Ha az alábbiakra odafigyelünk, számos későbbi, állkapcsot, beszédet, a fogak fejlődését a helyestől eltérő folyamatot előzhetünk meg idejében!

Fontos kiemelnünk: ha eltéréssel találkozunk, és minél korábban sikerül „elcsípnünk” a nemkívánatos folyamatot, annál könnyebben, egyszerűbb módszerekkel és gyorsabban orvosolhatjuk azt!

Mire figyeljünk oda a baba, pici gyermek esetén?

  1. l erős felső ajakfék – Babakorban is észrevehető, de igazán látványossá akkor válik, amikor a felső metsző tejfogak kibújnak. Ilyenkor azt látjuk, hogy a felső fogak között túl sok a fogíny. A beszédet nehezíti meg, valamint rés fejlődhet ki a maradó metszőfogak között. Előfordulhat, hogy a szopizást is zavarja.
    Ha a tej metszőfogak között nagy miatta a rés, mindenképp érdemes nyomon követni a fogváltás során. Az esetek többségében ez tud korrigálódni, ha viszont a maradófog kibújása után is megmarad az eltérés, foglalkoznunk kell vele.
Kép forrása: kingdomofbaby.com

2. Túlságosan erős nyelvfék – erre a szopizásnál valószínűleg fény derül, mivel az erős nyelvfék megnehezíti a táplálkozást. Később az artikulációban okozhat problémát.

Kép forrása: npjournal.org

3. Szájlégzés – következménye részben a fogászathoz, részben a fül-orr gégészethez tartoznak. Elkeskenyedett felső állcsontot okoz, mely miatt nem lesz elég hely a maradó fogaknak, valamint előreálló metszőfogakhoz vezet. Ezt később csak fogszabályozással lehet korrigálni. Az összetett következményekről az alábbiakban egy remek animációs videót mutatunk.

Videó a szájlégzésről:

4. Cumizás, ujjszopás miatt kialakult állkapocs eltérés – A cumizás, az ujjszopás elterjedt önnyugtató hatása miatt népszerű. Azonban érdemes ügyelni arra, hogy idejében, lehetőleg legkésőbb óvodás korban szoktassuk le róla gyermekünket, mert szintén keskeny felső állcsonthoz, illetve előre álló fogakhoz vezethet. Ekkor is tudunk segíteni, cumi helyett korrigáló trainerrel.

5. Nyelvlökéses nyelés – Nyeléskor a gyermek kitolja a nyelvét, rendszerint az alsó és felső fogak között ki is nyújtja. Ezzel a felső fogakat előretolja. Fogászati hátránya a nyitott és élharapás, de egyéb, nem fogászati – logopédiai – elváltozásokhoz is vezet.

Videó a nyelvlökéses nyelésről:

6. Ha szemmel láthatóan túl keskeny, kicsi az állkapocs – az állcsont fejlődését lehet kedvezően, kíméletes eszközökkel, egészen pici korban a helyes irányba terelni. Ezzel a későbbi foghúzásos fogszabályozást megelőzhetjük!

7. Fájós tejfogak – A tejfogak nagyon tudnak fájni, ezért érdemes foglalkozni velük! Sokszor az egész éjjeli gyermeksírás mögött a fájós tejfogak vannak. Amennyiben foltokat lát gyermeke tejfogán, mutassa meg szakembernek!

8. Fogmosási nehézségek – Amennyiben szeretné, a szülő ellenőriztetheti, hogy a gyerek jól mos-e fogat. Ezt plakkfestéssel tudjuk megné A tejfogak tisztán tartása és egészségének megőrzése azért fontos, hogy a maradó fogak tiszta szájüregbe törjenek elő! Az egészséges tejfogak tartják a helyet is a maradó fogaknak. Vigyázzunk a tejfogakra is! Például, ha szuvasodás miatt a fél tejfog hiányzik, akkor a maradó fognak annyival kevesebb helye lesz áttörni az ínyen, és torlódás alakul ki. Sőt, kevesen tudják, hogy amennyiben a tejfog szuvas, az alatta lévő maradó fog a szuvasodáson keresztül tör elő, és az is szuvas lesz!

9. Torlódottan, kuszán nőtt tejfogak – Érdemes ügyelni a tejfogak fejlődésére! Például a torlódott fogakra, esetleg kuszán, nem egy sorban, hanem soron kívül-belül álló fogakra. Ugyanerre vegyes fogazat esetén is figyeljünk, mert a maradó fogak helyét korán ki lehet alakítani és azokat a megfelelő irányba terelgetni.

Gyakori panasz, hogy a gyermek tejfoga mögött nő a maradó fog, és a szülők megijednek, hogy dupla fogsora van a gyereknek. Ennek oka, hogy a maradó fog nem jó pozícióban tör elő, és ezáltal a tejfog gyökere nem tud teljesen felszívódni, így nem tud magától kiesni.

Nem kell megijedni ilyen esetben, a megoldás, hogyha tudja a gyermek, akkor mozgassa sokat, és ha szerencséje van akkor kiesik, ha nem lesz mozgatható a tejfog, akkor a rendelőben eltávolítjuk, és a maradó fog magától be tud illeszkedni a helyére.

10. Túlságosan nagy rés a szomszédos tejfogak között – a problémát idejében orvosolva hely juthat a többi tejfog számára, melyek a helyes rágással és a pontos fogsor záródással segítik a gyermek fejlődésé (réses tejfogazat nem baj)

11. Túl nagy rés az alsó és felső metszőfogak között, összezárt fogsor esetén – Általában a túlzott ujjszopás vagy cumizás, ritkábban a szájlégzés következménye a nyitott harapás, melyet érdemes minél korábban orvosolni. Ezzel a későbbi fogszabályozás jó eséllyel elkerülhető.

Kép forrása: images.squarespace-cdn.com

12. Színbeli eltérések a tejfogon – Amennyiben a fogon bármilyen színbeli eltérést észrevesz a szülő, érdemes felkeresni a fogorvost. Ezek lehetnek: barna vagy fehér, esetleg sárgás foltok, pöttyök, fekete foltok az ínyszélnél, illetve fogkő. A tejfogazatban a fogszuvasodás általában gyorsabban terjed, előbb alakulnak ki nagy üregek, mint a maradó Ennek oka az, hogy a tejfogaknak más a szerkezete. A tejfogak anyagát fluridálással megerősíthetjük, ez speciális anyaggal történő ecsetelést jelent, mely a gyermek számára semmilyen fájdalommal nem jár és nem kényelmetlen. A közhiedelemmel ellentétben tejfog tömést és „gyökérkezelést” is végzünk, ugyanis minél tovább őrizzük meg ezeket a fogakat a rágáshoz, a maradó fogaknak annál több, annál minőségibb hely jut!

13. Balesetek – Amennyiben észrevette, hogy erősen összekoccant az alsó-felső fogsor, érdemes megvizsgálni, hogy nem érte-e trauma a fogakat és az állcsontot. Mozgó fogaknál, vagy vérző, esetleg balesetben kiesett fog esetén meg kell mutatni a fogorvosnak a gyermeket. Emellett érdemes arra is ügyelni, hogy miután kisgyereke beütötte a fogát és most úgy érzi, hogy nem jó helyen nő a fog, érdemes a fogat megvizsgáltatni. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha a tejfog már hosszabb ideje hiányzik. Az ütés miatt a maradó fog a csontban elferdülhet, arrébb vándorolhat..

14. Duzzadt, vérző fogíny – A baktériumok okozta ínygyulladás már egészen pici korban kialakulhat. Ez esetben fogkőeltávolítás és polírozás szükséges. Lényeges, hogy állhat a panasz mögött olyan baleset, koccanás, herpeszes fertőzés is, ami elkerülte a figyelmünket!

Amennyiben a fent leírtak közüL bármelyiket tapasztalja kisgyermekén, érdemes megmutatni gyermekfogorvosunknak.
Ezen kívül kiemeljük, hogy rendkívül fontos a megelőzés és a korai fogászati székhez szoktatás. Ezért érdemes pici korban elhozni a gyermeket akkor is, ha nem látunk semmit a fogakon, azért hogy a fogak kibújása kontrolláltabban történhessen meg. Ezzel sokszor megelőzhetjük a későbbi, nagyobb beavatkozásokat. Ennek további előnye, hogy a kicsi szokja a környezetet, és nem akkor kerül egy számára félelmetes szituációba, amikor már fáj a foga.

Rendelőnkben szeretettel várjuk a 3 évnél idősebb gyermekeket!

Amennyiben kérdése merül fel vagy szeretne bejelentkezni, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram