A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Fogszabályozás

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Porcelán, vagy arany fogszabályozók. Belső, avagy láthatatlan fogszabályzás!

Fogszabályozót viselni manapság már nem kellemetlenség, nem “ciki”.A szép fogsor esztétikai érték. A rendellenes fogazat csúnya, elcsúfítja a legszebb arcot is. Kevesen tudják, hogy a torlódott, vagy réses fogazat működése nem teljes értékű. Nehezebb vele a leharapás, a rágás, és fokozottan hajlamos a fogszuvasodásra is. A fogak körül fogágybetegség alakulhat ki, súlyosabb esetben állkapocsízületi panaszok léphetnek fel. Nem ritka a hangképzési probléma, és a pszichés zavar sem.

A fogszabályozó kezelést a fogak helytelen állása, az állcsontok nem megfelelő formája, vagy kedvezőtlen irányú fejlődése teszi szükségessé.

Kezelésünk célja a fogazat és az állcsontok normál fejlődésének biztosítása, az esztétikai igény kielégítése, a rágófunkció helyreállítása, és a következményes betegségek megelőzése.

Gyermekeink fogszabályozása:

Gyermekkorban nemcsak a tanulás, de a fogszabályozás is gyorsabb, egyszerűbb. A fiatal csontban sokkal könnyebb mozgatni a fogakat, így könnyebb a szabályos fogív kialakítása is. A különböző kezelési módok elindítása azonban más-más állcsont-, és fogazat fejlettségi szinten történik, ezért a kezelés megkezdésének időpontját minden esetben bízzuk a kezelőorvosra. A rendellenes fogazatú gyermek minél hamarabb kerüljön el fogszabályozó szakorvoshoz, hogy az orvosnak lehetősége legyen eldönteni, hogy azonnal kezdje-e a kezelést, vagy várja meg a következő fejlődési stádiumot.

A felnőtt fogszabályozásról:

A fogszabályozással kapcsolatos nézet sokat változott az elmúlt évek alatt. Manapság már hazánkban is a természetes, ép és szabályos fogazat a kívánatos. Bár a fogszabályozás ideális ideje a gyermek és fiatalkor, a legújabb kutatások és technikák ma már lehetővé teszik a felnőttkori problémák megoldását is. 

Felnőtt korban tehát lehet a fogakat szabályozni. Ma már nem az életkor, hanem a fogakat tartó szövetek, a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szab korlátot a fogszabályozásnak. Egy másik fontos tényezőt azonban fontos szem előtt tartanunk. Ez az esztétika. Manapság már fogszínű,esztétikus fogszabályozókat használunk, már elérhetőek a láthatatlan, belső oldalon rögzített készülékek is, amelyet senki nem vesz észre…

A kezelés kivehető vagy rögzített fogszabályozó készülékkel történik.

kivehető készülékeket általában a vegyesfogazati időszakban (6-12 év) használunk, amikor még tejfogak is vannak a szájban, de már néhány maradófog is előtört. Ebben a korban mindenféle eltérés jó eredménnyel kezelhető. Ezek a fogszabályozók alkalmasak a fogak elmozdítására, harapásemelésre, előreharaptatásra, rések zárására. Az aktív lemezekben tágítócsavar van, így alkalmas a fogívek tágítására, a torlódás, a helyhiány megszüntetésére. Az úgynevezett retenciós lemez a kezelési eredmény rögzítését szolgálja. A helyfenntartó készülék segítségével megőrizhetjük a fogívben meglévő réseket. Funkciós (állcsont-ortopédiai) készülékek megváltoztatják az izomműködést, és így helyes irányba tudják terelni az állcsontok és a fogazat fejlődését. 

Láthatatlan fogszabályozóról itt olvashat bővebben…

Rögzített készülékek (multibond, multibracket) esetében a tartó elemek a fogakon ragasztással rögzülnek, a készüléket a paciens nem tudja kivenni, a kezelés ideje alatt állandóan, éjjel-nappal viseli. Ezt a technikát maradófogazatban alkalmazzuk 12 éves kortól, segítségével pontos, jól kiszámítható fogelmozdítás kivitelezhető. Ezek a rendszerek a legmodernebb finommechanikai készülékek, amelyek segítségével a fogak precízen beállíthatóak a tér három irányában. A fogakon elhelyezkedő fogszabályozó zárak (bracketek), és a fogelmozdításhoz szükséges erőt szolgáltató fogszabályozó ívek alkotják ezt az intelligens rendszert. A különböző elasztikus, vagy fém rögzítő és kiegészítő elemek biztosítják az egyes alkatrészek közötti kapcsolatot, és az erőátvitelt. Anyagát tekintve a rögzített fogszabályozó manapság legtöbbször fémből, vagy porcelánból készül. Ma már az esztétikus fogszabályozók nagyon szépek, színük egybeolvad a fogéval. A legújabb technikák közé tartoznak az ún. önligírozó bracketrendszerek, amelyeknél a fogszabályozó zárakba be van építve az ív rögzüléséhez szükséges retenció. Így feleslegessé vált az elasztikus és fém rögzítőelemek használata, az egyes ellenőrzések között hosszabb idő telhet el, és egyben nőtt a készülék higiénikussága is.

A fogeltávolítás kérdése…

Fix készülékes kezeléskor szükség lehet maradó fog eltávolítására, ami pontos mérések alapján, a többi maradó fog érdekében történik. Legtöbbször az első kisőrlő fogakat távolítjuk el, amennyiben a fogkoronák nem férnek el a szűk fogívben, és a helyhiány olyan nagy, hogy az fogívek tágításával már nem orvosolható. Szükséges lehet a foghúzás, ha az oldalsó fogak olyan mértékben előrevándoroltak, hogy a szemfogak kiszorultak a sorból, vagy a metszőfogak nagymértékben egymásra torlódtak, illetve ha az alsó és a felső fogív egymáshoz viszonyítva nagymértékben eltolódott.

A kezelés időtartama, lezárása:

A kezelés több évig tarthat, tehát komoly időráfordítást és együttműködést igényel. A kezelés idő előtti megszakítása veszélyes lehet, mert a nem befejezett kezeléssel elért állapot lehet, hogy esztétikailag elfogadhatóbb, de funkcionálisan általában rosszabb, mint a kiinduló állapot volt.

A sikertelen kezelések leggyakoribb oka:

Az aktív kezelés után a fogak stabilizálódása érdekében szükség van helyfenntartó (retenciós) készülékek használatára, hogy megakadályozzuk a fogak eredeti hibás helyzetébe való visszatérést. A retenciós készüléket rendszeresen hordani kell. Elmulasztása esetén a kezelés eredménytelen lehet, vagy az elért állapot visszaalakulhat. Nagyon fontos, hogy az aktív kezelési szakaszban megszüntessük az esetleg fennálló hibás funkciókat, rossz szokásokat (pl.: ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés, m. mentalis hyperfunkció), és figyelemmel kövessük a bölcsességfogak előtörését, mert ezek növelik a visszaalakulás lehetőségét.

A kezelés menete:

Előkészítés, tervezés:

 • konzultáció, szájhigiéniés tanácsadás, fogászati szűrővizsgálat
 • lenyomatok készítése, harapásvétel, rtg felvételek készítése, fotó dokumentáció
 • kezelési terv megbeszélés
 • szájhigiéniés kezelés: fogkő eltávolítás, polírozás
 • esetleges mozgó tejfogak eltávolítása, tömések, ideiglenes koronák készítése.

Aktív kezelési fázis (fogmozgatás):

 • a fogszabályozó kezelés kezdete: készülékek átadása
 • átlagosan havonta: ellenőrzés, aktiválás
 • átlagosan 3-6 havonta: szájhigiénés kezelés
 • kontroll rtg. felvételek készítése

Passzív kezelési fázis (helyben tartás):

 • fix fogszabályozó készülék eltávolítása, fogak polírozása
 • retenciós készülék átadása
 • átlagosan havonta: ellenőrzés

A fogszabályzó készüléket a kapott utasításoknak megfelelően kell használni és időről-időre, kontrol vizsgálaton kell megjelenni. Panasz esetén (pl.: ha a fogszabályzó készülék valamely része megsérül, lelazul) mielőbb keresse fel a kezelőorvosát.

Esetbemutatás: Torlódott fogak láthatatlan fogszabályozása és alsó frontfogak esztétikájának helyreállítása komplex kezeléssel

 

Fogszabályozással kapcsolatos kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram