A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Fogszabályozás

Kezdőlap » Fogszabályozás
Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Porcelán, vagy arany fogszabályozók. Belső, avagy láthatatlan fogszabályzás!

Fogszabályozót viselni manapság már nem kellemetlenség, nem "ciki".A szép fogsor esztétikai érték. A rendellenes fogazat csúnya, elcsúfítja a legszebb arcot is. Kevesen tudják, hogy a torlódott, vagy réses fogazat működése nem teljes értékű. Nehezebb vele a leharapás, a rágás, és fokozottan hajlamos a fogszuvasodásra is. A fogak körül fogágybetegség alakulhat ki, súlyosabb esetben állkapocsízületi panaszok léphetnek fel. Nem ritka a hangképzési probléma, és a pszichés zavar sem.

A fogszabályozó kezelést a fogak helytelen állása, az állcsontok nem megfelelő formája, vagy kedvezőtlen irányú fejlődése teszi szükségessé.

Kezelésünk célja a fogazat és az állcsontok normál fejlődésének biztosítása, az esztétikai igény kielégítése, a rágófunkció helyreállítása, és a következményes betegségek megelőzése.

Gyermekeink fogszabályozása:

Gyermekkorban nemcsak a tanulás, de a fogszabályozás is gyorsabb, egyszerűbb. A fiatal csontban sokkal könnyebb mozgatni a fogakat, így könnyebb a szabályos fogív kialakítása is. A különböző kezelési módok elindítása azonban más-más állcsont-, és fogazat fejlettségi szinten történik, ezért a kezelés megkezdésének időpontját minden esetben bízzuk a kezelőorvosra. A rendellenes fogazatú gyermek minél hamarabb kerüljön el fogszabályozó szakorvoshoz, hogy az orvosnak lehetősége legyen eldönteni, hogy azonnal kezdje-e a kezelést, vagy várja meg a következő fejlődési stádiumot.

A felnőtt fogszabályozásról:

A fogszabályozással kapcsolatos nézet sokat változott az elmúlt évek alatt. Manapság már hazánkban is a természetes, ép és szabályos fogazat a kívánatos. Bár a fogszabályozás ideális ideje a gyermek és fiatalkor, a legújabb kutatások és technikák ma már lehetővé teszik a felnőttkori problémák megoldását is. 

Felnőtt korban tehát lehet a fogakat szabályozni. Ma már nem az életkor, hanem a fogakat tartó szövetek, a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése szab korlátot a fogszabályozásnak. Egy másik fontos tényezőt azonban fontos szem előtt tartanunk. Ez az esztétika. Manapság már fogszínű,esztétikus fogszabályozókat használunk, már elérhetőek a láthatatlan, belső oldalon rögzített készülékek is, amelyet senki nem vesz észre...

A kezelés kivehető vagy rögzített fogszabályozó készülékkel történik.

kivehető készülékeket általában a vegyesfogazati időszakban (6-12 év) használunk, amikor még tejfogak is vannak a szájban, de már néhány maradófog is előtört. Ebben a korban mindenféle eltérés jó eredménnyel kezelhető. Ezek a fogszabályozók alkalmasak a fogak elmozdítására, harapásemelésre, előreharaptatásra, rések zárására. Az aktív lemezekben tágítócsavar van, így alkalmas a fogívek tágítására, a torlódás, a helyhiány megszüntetésére. Az úgynevezett retenciós lemez a kezelési eredmény rögzítését szolgálja. A helyfenntartó készülék segítségével megőrizhetjük a fogívben meglévő réseket. Funkciós (állcsont-ortopédiai) készülékek megváltoztatják az izomműködést, és így helyes irányba tudják terelni az állcsontok és a fogazat fejlődését. 

Rögzített készülékek (multibond, multibracket) esetében a tartó elemek a fogakon ragasztással rögzülnek, a készüléket a paciens nem tudja kivenni, a kezelés ideje alatt állandóan, éjjel-nappal viseli. Ezt a technikát maradófogazatban alkalmazzuk 12 éves kortól, segítségével pontos, jól kiszámítható fogelmozdítás kivitelezhető. Ezek a rendszerek a legmodernebb finommechanikai készülékek, amelyek segítségével a fogak precízen beállíthatóak a tér három irányában. A fogakon elhelyezkedő fogszabályozó zárak (bracketek), és a fogelmozdításhoz szükséges erőt szolgáltató fogszabályozó ívek alkotják ezt az intelligens rendszert. A különböző elasztikus, vagy fém rögzítő és kiegészítő elemek biztosítják az egyes alkatrészek közötti kapcsolatot, és az erőátvitelt. Anyagát tekintve a rögzített fogszabályozó manapság legtöbbször fémből, vagy porcelánból készül. Ma már az esztétikus fogszabályozók nagyon szépek, színük egybeolvad a fogéval. A legújabb technikák közé tartoznak az ún. önligírozó bracketrendszerek, amelyeknél a fogszabályozó zárakba be van építve az ív rögzüléséhez szükséges retenció. Így feleslegessé vált az elasztikus és fém rögzítőelemek használata, az egyes ellenőrzések között hosszabb idő telhet el, és egyben nőtt a készülék higiénikussága is.

A fogeltávolítás kérdése…

Fix készülékes kezeléskor szükség lehet maradó fog eltávolítására, ami pontos mérések alapján, a többi maradó fog érdekében történik. Legtöbbször az első kisőrlő fogakat távolítjuk el, amennyiben a fogkoronák nem férnek el a szűk fogívben, és a helyhiány olyan nagy, hogy az fogívek tágításával már nem orvosolható. Szükséges lehet a foghúzás, ha az oldalsó fogak olyan mértékben előrevándoroltak, hogy a szemfogak kiszorultak a sorból, vagy a metszőfogak nagymértékben egymásra torlódtak, illetve ha az alsó és a felső fogív egymáshoz viszonyítva nagymértékben eltolódott.

A kezelés időtartama, lezárása:

A kezelés több évig tarthat, tehát komoly időráfordítást és együttműködést igényel. A kezelés idő előtti megszakítása veszélyes lehet, mert a nem befejezett kezeléssel elért állapot lehet, hogy esztétikailag elfogadhatóbb, de funkcionálisan általában rosszabb, mint a kiinduló állapot volt.

A sikertelen kezelések leggyakoribb oka:

Az aktív kezelés után a fogak stabilizálódása érdekében szükség van helyfenntartó (retenciós) készülékek használatára, hogy megakadályozzuk a fogak eredeti hibás helyzetébe való visszatérést. A retenciós készüléket rendszeresen hordani kell. Elmulasztása esetén a kezelés eredménytelen lehet, vagy az elért állapot visszaalakulhat. Nagyon fontos, hogy az aktív kezelési szakaszban megszüntessük az esetleg fennálló hibás funkciókat, rossz szokásokat (pl.: ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés, m. mentalis hyperfunkció), és figyelemmel kövessük a bölcsességfogak előtörését, mert ezek növelik a visszaalakulás lehetőségét.

A kezelés menete:

Előkészítés, tervezés:

 • konzultáció, szájhigiéniés tanácsadás, fogászati szűrővizsgálat
 • lenyomatok készítése, harapásvétel, rtg felvételek készítése, fotó dokumentáció
 • kezelési terv megbeszélés
 • szájhigiéniés kezelés: fogkő eltávolítás, polírozás
 • esetleges mozgó tejfogak eltávolítása, tömések, ideiglenes koronák készítése.

Aktív kezelési fázis (fogmozgatás):

 • a fogszabályozó kezelés kezdete: készülékek átadása
 • átlagosan havonta: ellenőrzés, aktiválás
 • átlagosan 3-6 havonta: szájhigiénés kezelés
 • kontroll rtg. felvételek készítése

Passzív kezelési fázis (helyben tartás):

 • fix fogszabályozó készülék eltávolítása, fogak polírozása
 • retenciós készülék átadása
 • átlagosan havonta: ellenőrzés

A fogszabályzó készüléket a kapott utasításoknak megfelelően kell használni és időről-időre, kontrol vizsgálaton kell megjelenni. Panasz esetén (pl.: ha a fogszabályzó készülék valamely része megsérül, lelazul) mielőbb keresse fel a kezelőorvosát.

 

Fogszabályozással kapcsolatos kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram