A CORVIN MOZI MELLETT

Cím:

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Speciális ecsetelők, vagy lakkok – a megelőzés szolgálatában

A fogaink egészségének és épségének megőrizésében fontos szerep jut a fluoridoknak. A fluoridok erősítik a fogzománcot, gátolják a lepedékben található baktériumok működését, akadályozzák a baktériumok és fehérjék megtapadását a fogzománc felszínén. Ezért alkalmazásuk javasolt mind a (tej- és maradó) fogak fejlődése alatt, mind pedig előtörésük után. A fluoridok bevitele kétféleképpen történhet:

A (tej- és maradó) fogak fejlődésekor:

A fluoridtabletták alkalmazása ajánlott már a születés után, a fogak előtörése előtt. Tejfogazatban 50-80%-os fogszuvasodás csökkenést eredményez, a maradó fogazatra kifejtett védőhatás akkor a legnagyobb, ha a születéstől legalább a gyermek 7 éves koráig alkalmazzák. Annak a mennyiségű fluoridnak, amellyel a fogszuvasodást szeretnénk megelőzni, semmiféle toxikus hatása nincs.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a vezetékes víz, só, tej is tartalmazhat fluoridot, mely miatt nagyobb hatóanyag tartalom koncentrálódhat a szervezetben. Ennek mellékhatása a foltos zománc, azaz opálos barnás foltok keletkezése a maradó fogon.

Ez az elváltozás nehezen fehéríthető, csak az érintett foganyag eltávolításával és pótlásával lehet kezelni. (ld.: professzionális fogfehérítés, töméskészítés, héjkészítés, koronakészítés). Ajánlott ezért regionálisan a védőnők, és gyermekorvosok véleményét ez ügyben kikérni, illetve a tabletta szedésekor az orvos utasításait betartani.

A (tej- és maradó) fogak előtörése után:

A fluoridot helyileg alkalmazhatjuk otthon, vagy fogorvosi kezeléshez kötött módon. Egyénileg fluoridtartalmú fogkrémek, szájöblítők, zselék segítségével vihetjük fel fogainkra.

Fogorvosi rendelőben alkalmazhatjuk fluoridtartalmú ecsetelők, lakkok, zselék formájában.Ezek a készítmények igen magas koncentrációban tartalmaznak fluoridot, ezért ezek otthoni használata nem megengedett.

Az Ön, vagy gyermeke életkorának és szájhigéniéjének megfelelő kezelési terv felállítása érdekében kérjük keresse fel rendelőnket és kérje fogorvosaink tanácsát!

 

Ön vagy gyermeke fogzománcának erősítésre van szüksége?

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.