A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Tejfog tömés

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Kis ember, kis fog, kis tömés! 🙂

A tejfogak 6 hónapos korban jelennek meg először a szájban és előtörésük kb. 2 éves korig folytatódik. A maradó fogazat kifejlődéséig 10-12 éves korig töltik be a rágófunkciót, fontos szerepet játszanak a beszédtanulásban, hangképzésben, meglétük biztosítja a gyermek jó általános egészségi állapotát.

A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. A fogbélüreg tágabb, a zománc vékonyabb, ezért a tejfogak sokkal kevésbé ellenállóak a szuvasodást okozó tényezőkkel szemben. Gyermekkorban ezért kiemelten fontos a jó szájhigiéné, a helyes táplálkozás, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. 

Abban az esetben, ha gyermeke szájápolása közben bármilyen szín-, vagy formai eltérést észlel, ajánlott felkeresni fogorvosát, hogy a szuvasodást még a kezdeti időszakban gyógyítani tudjuk.

A szuvas tejfogak okozta panasz az édes ízre, hidegre, melegre való érzékenység. A tejfog szuvasodás gyorsan terjed és gyakran rövid idő alatt az egész fog koronáját elpusztítja. A tejfogak ellátását az elváltozás méretétől függően érzéstelenítésben, vagy anélkül végezzük. Kisméretű szuvasodást nem látunk el minden esetben töméssel, el is csiszolhatjuk azt. Az eljárás során a szuvas felületet jól tisztíthatóvá tesszük fúrással, majd fluorid tartalmú anyagokkal kezeljük, hogy az újra szuvasodást megakadályozzuk. Tejfogak tömésekor nem használhatunk minden olyan anyagot, amelyet a maradó fogak ellátásakor, mert azok károsíthatják a fogbelet. Általában üvegionomer cementet vagy kompomereket használunk, amely anyagok megfelelnek az életkori sajátosságoknak, a tejfog anatómiájának, így a fogat megóvjuk az elhalástól.

Amennyiben a szuvas tejfog fogorvosi ellátására nem kerül időben sor, a fogbél elhal, fájdalmas gyulladás, duzzanat alakul ki, melyet láz is kísérhet. Ebben az esetben a fog gyökérkezelése, vagy eltávolítása válik szükségessé (ld.: tejfog gyökérkezelés; tejfog eltávolítás).

Szeretné gyermeke fogait megvizsgáltatni?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram