A CORVIN MOZI MELLETT

Cím:

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Fogászati implantátum, műgyökérbeültetés. Implantációs fogpótlások. Nobel Biocare, Alpha Bio, Camlog, Conelog implantátumok.

Ha a fogak hiányoznak, bizonyos feltételek megléte esetén felvetődik az implantációs fogpótlás készítése. Az implantátumok képessé teszik a pácienseket arra, hogy ismét nyugodtan ehessenek, beszélhessenek és nevethessenek. Behelyezésükkel elkerülhető ép fogak lecsiszolása, úgy készíthetünk fogpótlást, hogy a szomszédos fogakhoz nem nyúlunk.

Rögzített fogpótlást készíthetünk olyan esetekben is, ahol a maradék fogak száma és elhelyezkedése már csak kivehető fogpótlást tenne lehetővé. Kivehető fogpótlást stabilizálhatunk, kényelmessé téve ezzel a mindennapokat.

Mi a fog implantátum?

A fogászati implantátumok olyan - titánból készült - apró hengerek, melyeket műtéti úton beültetünk a csontba, azzal a céllal, hogy fogpótlást lehessen rájuk készíteni.

Az implantátumok sokfélék lehetnek: forma szerint csavarokhoz, hengerekhez hasonlóak, nagyságuk szerint 3,5-6 mm átmérőjűek, 8-16 mm hosszúak.

Belsejükben üreg van, belső menettel. Az implantátumba fejet rögzítünk egy átmenő csavarral. Ezen a fejen rögzül a készítendő korona vagy híd, de ez a fej rögzíthet kivehető fogpótlást is.

Az implantátumok fajtái:

Rendelőnkben a világ vezető implantátum gyártói közül a Nobel Biocare, az Alpha-Bio, a Camlog és a Conelog cégek által forgalmazott implantátumokat használjuk.
Az implantátumra és a hozzá tartozó összetevőkre a gyártó cég örök érvényű garanciát vállal rendszeres félévenkénti kontroll és megfelelő szájhigiénia esetén.

A fogbeültetés fázisai:

A vizsgálat:

Az általános-, és fogászati anamnézis felvétele után fogorvosa mérlegeli az implantáció feltételeit: CT-, vagy OP röntgenfelvételeket készítünk, az alsó és felső állcsontról lenyomatot veszünk. Bizonyos csontvastagság és csontmélység szükséges a műtét elvégzéséhez, ezért megmérjük a rendelkezésre álló csontállományt, mely az implantátum befogadására szolgál majd. Meghatározzuk a behelyezendő implantátum helyét, tengelyállását, típusát és méretét.

 

A páciens előkészítése:

A implantáció előfeltétele a nagyon jó szájhigiéne és a gondos szájápolás. Előzetesen minden fogról el kell távolítanunk a lepedéket, fogkövet, majd a páciensnek el kell sajátítania a helyes fogápolási technikákat. A szuvas fogakat el kell látnunk, hogy kellően tiszta körülményeket teremtsünk az operációhoz.

Az operáció (standard protokoll):

A fogászati implantátum behelyezése általában járóbetegrendelésen, helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel történik. Az ínyt kis helyen felmetsszük, a csontot óvatosan megfúrjuk, az így előkészített üregbe behelyezzük az implantátumot. Az ínyt összezárjuk, varratokkal egyesítjük. A műtét körülbelül 30-90 percig tart.

A gyógyulási szakasz:

A műtét utáni héten eltávolítjuk a varratokat. Ezután nem nyúlunk az implantátumhoz, a gyógyulási idő - a csont minőségétől függően - átlagosan 3-6 hónapig tart. Az implantátum ez idő alatt a csontban rögzül, a csont szorosan körbenövi az implantátumot, biztosítva ezzel a rágáshoz szükséges rögzítettséget.

Az ínyformázás:

A gyógyulási szakasz után az implantátumot borító ínyt apró szakaszon kinyitjuk, és egy rövid - az ínyt átérő - hengert helyezünk az implantátumba. Ezt az ún. ínyformázót az íny kb 2 hét alatt körbenövi, kialakul az implantátum körüli végleges ínykontúr.

A lenyomatvétel:

Az ínyformázás után mindkét fogívről lenyomatot veszünk, rögzítve ezzel az implantátum pontos helyzetét. Az elkészült fogtechnikai minta alapján választjuk ki az adott szituációnak megfelelő implantátum fejet, melyre a fogtechnikus elkészíti a végleges fogpótlás fém, vagy fém mentes vázát.

A fogpótlás vázának ellenőrzése, "váz-próba":

Az implantátumba helyezzük az egyénileg becsiszolt implantátum fejet, majd ráillesztjük a készítendő fogpótlás vázát. A pontos illeszkedés ellenőrzése után technikus bevonásával meghatározzuk a fogszínt.

A végleges fogpótlás átadása, rögzítése:

Az ínyformázó eltávolítása után az implantátum fejet az implantátumba helyezzük. Az egyéni fejre csavarral, vagy cementtel rögzítjük az elkészült koronát vagy hidat, illetve a retenciós fejre rácsúsztatjuk a kivehető fogpótlást.

Milyen fogpótlás készíthető implantátumok segítségével?

Természetesen Páciensünk egyéni adottságait figyelembe véve gyakorlatilag bármilyen típusú fogpótlást rögzíthetünk implantátumon. Készíthetünk szóló koronát vagy hidat, de elhorgonyozhatunk kivehető fogpótlásokat is.

Tanácsok a fogbeültetést követő időszakra:

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, az érzéstelenítő hatása az operációt követően 2-4 órán keresztül is fennállhat. Enni és inni csak az érzéstelenítő hatásának (zsibbadó érzés) elmúlása után szabad, nehogy nyelvét vagy ajkát elharapja, nehogy félrenyeljen.

A műtét után számíthat kisebb fájdalomra, esetleg kismértékű arcduzzanatra. A panaszok 2-3 nap alatt elmúlnak, de sokat segít, ha a műtét napján és az azt követő 1-2 napon az adott területen arcát naponta többször hűti, jegeli. Antibiotikum szedése javasolt, az orvos utasításai szerint.

Az operáció napján, és az azt követő 3 napig kerülendő a nehéz testi munka, sportolás, szaunázás, valamint tanácsolt az élvezeti szerekről (alkohol, kávé, tea, dohányzás) lemondani.

Sokkal kisebb a műtét utáni esetleges fájdalom, vagy arcduzzanat kialakulásának esélye, ha Ön továbbra is tökéletes szájhigiéniát tart fenn. A műtét napján, este mossa meg alaposan fogait, és óvatosan tisztítsa meg a műtéti területet is fogkefével, fogkrémmel. Fontos, hogy a varratok mindig tiszták legyenek. A műtéti területet éppen akkor kíméli, ha tisztán tartja, és nem hagyja befertőződni. A műtétet követő 8 hétig szájzuhany és elektromos fogkefe használata azonban nem ajánlott ezen a területen. A műtét napján és az azt követő napon nem tanácsolt szájöblítőkkel öblögetést végezni, mert az öblítés kimoshatja a sebből a véralvadékot, hátráltatva a gyógyulást. A harmadik naptól azonban kifejezetten ajánlott az antibakteriális oldatokkal történő öblögetés.

Amennyiben bármiféle fájdalmat, diszkomfort érzést, gyulladásra utaló jelet észlel, kérjük, hogy vegye fel kapcsolatot rendelőnkkel, azért, hogy a implantátum körüli gyulladást, periimplantitist minél hamarabb kezelhessük.

Javasolt a dohányzásról történő leszokás. Statisztikailag kimutatott, hogy a dohányzás hátrányosan befolyásolja az implantáció sikerét.

Fogbeültetés iránt érdeklődik?

Szeretettel várjuk!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.