A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Fogbeültetés

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Fogászati implantátum, műgyökérbeültetés. Implantációs fogpótlások. Nobel Biocare, Alpha Bio, Camlog, Conelog implantátumok.

Ha a fogak hiányoznak, bizonyos feltételek megléte esetén felvetődik az implantációs fogpótlás készítése. Az implantátumok képessé teszik a pácienseket arra, hogy ismét nyugodtan ehessenek, beszélhessenek és nevethessenek. Behelyezésükkel elkerülhető ép fogak lecsiszolása, úgy készíthetünk fogpótlást, hogy a szomszédos fogakhoz nem nyúlunk.

Rögzített fogpótlást készíthetünk olyan esetekben is, ahol a maradék fogak száma és elhelyezkedése már csak kivehető fogpótlást tenne lehetővé. Kivehető fogpótlást stabilizálhatunk, kényelmessé téve ezzel a mindennapokat.

Mi a fog implantátum?

A fogászati implantátumok olyan – titánból készült – apró hengerek, melyeket műtéti úton beültetünk a csontba, azzal a céllal, hogy fogpótlást lehessen rájuk készíteni.

Az implantátumok sokfélék lehetnek: forma szerint csavarokhoz, hengerekhez hasonlóak, nagyságuk szerint 3,5-6 mm átmérőjűek, 8-16 mm hosszúak.

Belsejükben üreg van, belső menettel. Az implantátumba fejet rögzítünk egy átmenő csavarral. Ezen a fejen rögzül a készítendő korona vagy híd, de ez a fej rögzíthet kivehető fogpótlást is.

Az implantátumok fajtái:

Rendelőnkben a világ vezető implantátum gyártói közül a Nobel Biocare, az Alpha-Bio, a Camlog és a Conelog cégek által forgalmazott implantátumokat használjuk.
Az implantátumra és a hozzá tartozó összetevőkre a gyártó cég örök érvényű garanciát vállal rendszeres félévenkénti kontroll és megfelelő szájhigiénia esetén.

A fogbeültetés fázisai:

A vizsgálat:

Az általános-, és fogászati anamnézis felvétele után fogorvosa mérlegeli az implantáció feltételeit: CT-, vagy OP röntgenfelvételeket készítünk, az alsó és felső állcsontról lenyomatot veszünk. Bizonyos csontvastagság és csontmélység szükséges a műtét elvégzéséhez, ezért megmérjük a rendelkezésre álló csontállományt, mely az implantátum befogadására szolgál majd. Meghatározzuk a behelyezendő implantátum helyét, tengelyállását, típusát és méretét.

A páciens előkészítése:

A implantáció előfeltétele a nagyon jó szájhigiéne és a gondos szájápolás. Előzetesen minden fogról el kell távolítanunk a lepedéket, fogkövet, majd a páciensnek el kell sajátítania a helyes fogápolási technikákat. A szuvas fogakat el kell látnunk, hogy kellően tiszta körülményeket teremtsünk az operációhoz.

Az operáció (standard protokoll):

A fogászati implantátum behelyezése általában járóbetegrendelésen, helyi érzéstelenítésben végzett műtéttel történik. Az ínyt kis helyen felmetsszük, a csontot óvatosan megfúrjuk, az így előkészített üregbe behelyezzük az implantátumot. Az ínyt összezárjuk, varratokkal egyesítjük. A műtét körülbelül 30-90 percig tart.

A gyógyulási szakasz:

A műtét utáni héten eltávolítjuk a varratokat. Ezután nem nyúlunk az implantátumhoz, a gyógyulási idő – a csont minőségétől függően – átlagosan 3-6 hónapig tart. Az implantátum ez idő alatt a csontban rögzül, a csont szorosan körbenövi az implantátumot, biztosítva ezzel a rágáshoz szükséges rögzítettséget.

Az ínyformázás:

A gyógyulási szakasz után az implantátumot borító ínyt apró szakaszon kinyitjuk, és egy rövid – az ínyt átérő – hengert helyezünk az implantátumba. Ezt az ún. ínyformázót az íny kb 2 hét alatt körbenövi, kialakul az implantátum körüli végleges ínykontúr.

A lenyomatvétel:

Az ínyformázás után mindkét fogívről lenyomatot veszünk, rögzítve ezzel az implantátum pontos helyzetét. Az elkészült fogtechnikai minta alapján választjuk ki az adott szituációnak megfelelő implantátum fejet, melyre a fogtechnikus elkészíti a végleges fogpótlás fém, vagy fém mentes vázát.

A fogpótlás vázának ellenőrzése, “váz-próba”:

Az implantátumba helyezzük az egyénileg becsiszolt implantátum fejet, majd ráillesztjük a készítendő fogpótlás vázát. A pontos illeszkedés ellenőrzése után technikus bevonásával meghatározzuk a fogszínt.

A végleges fogpótlás átadása, rögzítése:

Az ínyformázó eltávolítása után az implantátum fejet az implantátumba helyezzük. Az egyéni fejre csavarral, vagy cementtel rögzítjük az elkészült koronát vagy hidat, illetve a retenciós fejre rácsúsztatjuk a kivehető fogpótlást.

Milyen fogpótlás készíthető implantátumok segítségével?

Természetesen Páciensünk egyéni adottságait figyelembe véve gyakorlatilag bármilyen típusú fogpótlást rögzíthetünk implantátumon. Készíthetünk szóló koronát vagy hidat, de elhorgonyozhatunk kivehető fogpótlásokat is.

Implantátum és híd:

Sokan nem tudják, de féloldali foghiány, sorvégi hiány esetén, amikor több hátsó fog hiányzik, akkor nem szerencsés implantátumot összekötni a saját foggal.
Miért?
Páciensek szemszögéből jogosan elvárható terv lenne, hogy egy implantátumot behelyezünk a hiány végére, amit híddal összekötünk a meglévő foggal, és így pótoljuk a hiányzó fogakat.
Azonban az implantátum és a saját fog rögzülése nagyban különbözik egymástól, azaz az implantátum közvetlenül az állcsontban csontosan épül be, a fog pedig rugalmasan, rostokkal rögzül a csonthoz .
Következésképpen, ha az implantátumot és a fogat híddal merev egységbe foglaljuk, minimálisan is, de a híd fog felőli oldala mozogni képes.
Ez oda vezet, hogy az implantátumot a híd kimozgatja a helyéből és a körülötte lévő csont lebomlik.
Ebben az esetben a helyes tervezés szerint a készítendő híd pótlásokat mindkét végén implantátumra rögzítjük, azaz a hiány két végére implantátumokat helyezünk, így biztosítjuk az implantátumok hosszú távú statikai állóképességét.

Esetbemutatás fotókkal: Páciensünk bal felső őrlőfogainak helyreállítása mikroszkópos gyökérkezelés, fogbeültetés és cirkon koronák alkalmazásával

Tanácsok a fogbeültetést követő időszakra:

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, az érzéstelenítő hatása az operációt követően 2-4 órán keresztül is fennállhat. Enni és inni csak az érzéstelenítő hatásának (zsibbadó érzés) elmúlása után szabad, nehogy nyelvét vagy ajkát elharapja, nehogy félrenyeljen.

A műtét után számíthat kisebb fájdalomra, esetleg kismértékű arcduzzanatra. A panaszok 2-3 nap alatt elmúlnak, de sokat segít, ha a műtét napján és az azt követő 1-2 napon az adott területen arcát naponta többször hűti, jegeli. Antibiotikum szedése javasolt, az orvos utasításai szerint.

Az operáció napján, és az azt követő 3 napig kerülendő a nehéz testi munka, sportolás, szaunázás, valamint tanácsolt az élvezeti szerekről (alkohol, kávé, tea, dohányzás) lemondani.

Sokkal kisebb a műtét utáni esetleges fájdalom, vagy arcduzzanat kialakulásának esélye, ha Ön továbbra is tökéletes szájhigiéniát tart fenn. A műtét napján, este mossa meg alaposan fogait, és óvatosan tisztítsa meg a műtéti területet is fogkefével, fogkrémmel. Fontos, hogy a varratok mindig tiszták legyenek. A műtéti területet éppen akkor kíméli, ha tisztán tartja, és nem hagyja befertőződni. A műtétet követő 8 hétig szájzuhany és elektromos fogkefe használata azonban nem ajánlott ezen a területen. A műtét napján és az azt követő napon nem tanácsolt szájöblítőkkel öblögetést végezni, mert az öblítés kimoshatja a sebből a véralvadékot, hátráltatva a gyógyulást. A harmadik naptól azonban kifejezetten ajánlott az antibakteriális oldatokkal történő öblögetés.

Amennyiben bármiféle fájdalmat, diszkomfort érzést, gyulladásra utaló jelet észlel, kérjük, hogy vegye fel kapcsolatot rendelőnkkel, azért, hogy a implantátum körüli gyulladást, periimplantitist minél hamarabb kezelhessük.

Esetbemutatásaink fotókkal:

4 db implantátumon rögzülő, felső, kivehető fogpótlás készítése

Páciensünk bal felső őrlőfogainak helyreállítása mikroszkópos gyökérkezelés, fogbeültetés és cirkon koronák alkalmazásával

Javasolt a dohányzásról történő leszokás. Statisztikailag kimutatott, hogy a dohányzás hátrányosan befolyásolja az implantáció sikerét.Fogbeültetés iránt érdeklődik?

Szeretettel várjuk!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram