A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

Drag a button, link, or anything else into the icon box to place it below the text. Lorem ipsum dolor sit amet elit.

Mi rejtőzhet a régi fémkerámia korona alatt? – Esetbemutatás előtte-utána képekkel

Rendelési idő:
Hétfő - Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00-17:00
Budapest, VIII. kerület Corvin köz 4.
Facebook Pagelike Widget

Páciensünk régi fémkerámia korona csere végett kereste fel rendelőnket.

A koronák nem illeszkedtek pontosan a foghoz, mellettük rés volt. Emellett szürkévé vált az ínyszél is, ami a régen készült és rossz minőségű fémkerámia koronák jellegzetes tünete. Ez a mosoly nemhogy fiatalította páciensünket, de régi, csempeszerű koronái miatt inkább takargatta fogait.

Régi fémkerámia koronák szürke ínyszéllel

Mi a szürke ínyszél és hogyan alakul ki?

A szürke ínyszél kialakulásának kétféle oka lehet: egyrészt a régen, és nem megfelelően gyökérkezelt fogak körül alakul ki, másrészt a helytelenül elkészített fém vázas fogpótlások körül. Az első esetben a sötétbarna foganyag látszik át a vékony ínyen. A fog újra gyökérkezelésével, és fehérítésével a probléma legtöbbször orvosolható. Amennyiben a régi, fém vázas korona széle nincs precízen kidolgozva, az íny begyullad. A csont elpusztul, az íny elvékonyodik, a fémes szín áttűnik az ínyen.

Az itt kialakuló gyulladás következtében a szürke fém pigmentanyaga az ínybe hatol, és az idő előre haladtával végső soron az íny tetoválódik. Ez már visszafordíthatatlan, csak sebészeti úton korrigálható esztétikai eltérést okoz.

Érdemes tehát a meglévő, régi fém vázas koronákat ellenőriztetni és pontatlanság esetén kicseréltetni. Természetesen a pontos, és jól illeszkedő fém mentes (cirkónium, préskerámia) vázzal készített koronák, vagy hidak esetében ilyen elszíneződéssel nem kell számolnunk.

Miért szorulnak a leggyakrabban cserére a régi fémkerámia koronák?

Azok a fémkerámia koronák, melyek régi eljárással, nem vállas előkészítéssel készültek, legtöbbször hosszabbra „sikerültek”, mint az a fog, melyre készítették őket.

Ez azt jelentette, hogy amikor a koronát a fogra rögzítették, a korona fémes széle az ínybe süllyedt. Ez által otthoni módszerekkel elérhetetlen, tisztíthatatlan és még fogorvosi vizsgálattal is ellenőrizhetetlen szélek lettek elrejtve az íny alá.

Az ilyen fogpótlás az íny gyulladását okozza, melyet fogmosáskor tapasztalható vérzés jelez!

Később az íny visszahúzódik, a csont begyullad, leheletünk kellemetlen lesz. A fog nyaki része elszuvasodik, mely nehezen, és csak későn fedezhető fel. Ilyenkor legtöbbször gyökérkezelni kell a fogat, vagy a lyuk mélységétől függően, akár el is veszíthetjük azt.

Páciensünk esetében az állapotfelmérésen a koronákat megvizsgáltuk, és megállapítottuk, hogy sem esztétikailag, sem funkcionálisan nem látják el a feladatukat. A széli részeken rés van, a koronák alatt már kialakult a szuvasodás, tehát cserére szorulnak.

A készített röntgenfelvételen is jól látszott, hogy a régi gyökértömések rövidek, a gyökértöméseket cserélnünk kell.

A régi koronák eltávolítását követően szabad szemmel is jól látszott az alászuvasodás, ami a széli záródás hiánya miatt alakult ki a fogakon.

Annak érdekében, hogy a kezelés során védjük a fogakat a nyáltól, és a nedvességtől, a gyökérkezelés és a koronacsere idejére a kezelt fogakat kofferdám izolálásban különítettük el a többitől. Ezzel biztosítottuk, hogy a kezelt terület tiszta maradjon, és új baktériumokkal ne fertőződjön meg.

Mikroszkópos gyökérkezelés

A koronák elkészítése előtt mikroszkópos gyökérkezelést alkalmaztunk. A svájci Zeiss mikroszkóppal nagy nagyításban, teljes rálátással végezhettük el a gyógyító munkát. A nagy felbontású fotókat is mikroszkóp segítségével készítettük.

Az elkészült fogpótlás, legyen akár korona, akár híd, pontosan illeszkedik a fogra. Ezzel – megfelelő szájhigiénia megtartása mellett – jelentősen csökken az alászuvasodás veszélye, így koronánkat hosszabb ideig, egészséggel viselhetjük!

Elkészült koronák – természetes, pontos, funkcionális, egészséges!

Az elkészült koronákkal páciensünk még sokáig elégedett lehet.

Természetesen őt is szeretettel várjuk vissza féléves kontrollvizsgálatra és rendszeres ultrahangos fogkő eltávolításra!

Ön is szeretné tudni, milyen állapotban vannak a régi koronái, hídjai?

Szeretettel várjuk rendelőnkben!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

A weboldalon látható anyagok a rendelő szellemi tulajdonát képezik, ezeknek a felhasználása engedélyköteles.

Budapesten a Corvin közben
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram