A CORVIN MOZI MELLETT

Rendelő: Budapest, VIII. Corvin köz 4.

2018 júliusától az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is tilos várandós nők vagy 15 éven aluli gyermekek számára amalgámtömést készíteni.

A Gombosdent Rendelőben soha nem használunk amalgámot, a fogszuvasodást esztétikus fehér töméssel látjuk el.

Azonban a jogszabály bevezetése kiváló alkalmat ad arra, hogy összehasonlítsuk a fogszuvasodás kezelésére alkalmazott töméseket és egyéb megoldásokat!

Amalgámtömés vs. esztétikus fehér fogtömés

Amalgámtömés előnyei és hátrányai

Az amalgámtömés nehézfémet (higany!) tartalmaz, mely köztudottan az egészségre ártalmas anyag. A viselés közbeni mérgezésről a szakma véleménye megoszlik, mindenesetre az irány az, hogy a nehézfémtartalom miatt 2020 és 2030 között teljesen kivonható legyen a fogászatból.

Óriási hátránya, hogy nem esztétikus, a sötét fémszínű tömés nincs összhangban a fogak színével. Ez nem csak mosolygáskor jelent problémát, hanem azt is magával hozza, hogy a tömés alatt kialakult szuvasodás nem látható, vagy csak már nagyon előrehaladott állapotban vehető észre.

Az amalgámtömés eltávolításakor nagyon sokszor láthatunk repedéseket a fogban, sőt, az alattomos romlás miatt sokszor a tömés mellett a foganyag kitörik, és a páciens csak akkor jön el hozzánk, amikor már nagy a baj.

Megfelelő szájhigiénia mellett az ép amalgámtömés hosszú évekig, évtizedig képes helyreállítani a fogat, de a fehér fogtömés elterjedésével a páciensek esztétikai okokból ma már egyre többször döntenek az eltávolítása mellett.

Esztétikus fehér fogtömés előnyei és hátrányai

A fehér fogtömés előnye, hogy segítségükkel tökéletesen élethű és természetes restaurációk készíthetők, melyek szabad szemmel szinte láthatatlanok. Egyáltalán nem tartalmaznak fémet, ezért fémallergia esetén is bátran alkalmazhatók.

Ezen tömések speciális lámpa fényére kötnek, az érzéstelenítés elmúltával azonnal étkezhet velük. Tartósságuk meghosszabbítható, ha a tömés készítése nedvességmentes környezetben történik, védve a nyáltól. A Gombosdentben ezért fogtöméskor úgynevezett kofferdám izolálást alkalmazunk. Ennek során a kofferdám lepedő segítségével elkülönítjük a kezelt területet a száj többi részétől, így teljesen nedvességmentes felületen tudjuk elkészíteni a fogtömést. A kofferdám izolálás nem fájdalmas és nem kerül extra költségbe, hanem az elkészített fogtömés minőségének és élettartamának maximalizálását szolgálja.

A fogtömés élettartamát a felhasznált anyag is meghatározza. Rendelőnkben ezért a 3M (USA) kiemelt minőségű tömőanyagait alkalmazzuk. A magas szakmaiság iránti elkötelezettségünknek köszönhetően 2006 óta 3M referenciarendelőként működünk.

Emellett a fogtömések elkészítésekor alkalmazhatjuk a mikroszkópok segítségét, ezáltal akár 40-szer nagyobban láthatjuk a kezelt területet és a legapróbb szuvas részeket is képesek vagyunk észrevenni és feltárni.

Mindezek eredményeként a Gombosdentben fehér, jól illeszkedő és a fogat sokáig védelmező fogtömések készülnek, melyre a fenti előkészületek miatt 2+1 év, kiterjesztett garanciát vállalunk.

A fogszuvasodás ellátásának további lehetőségei

A fogszuvasodás ellátási lehetőségeinek tárgyalásakor nem maradhat ki a betét (inlay vagy onlay) ismertetése sem.

Leggyakrabban kiterjedt fogszuvasodás esetén alkalmazzuk, amikor a fogat biztonságosabb egyedileg készített betéttel védeni.

A betét elkészítésére két találkozás szükséges a fogorvossal. Első alkalommal megtörténik az üreg kitisztítása és a lenyomatvétel, a második alkalommal pedig a betét végleges rögzítése. Az inlay-t vagy onlay-t fogtechnikus készíti el a lenyomat alapján. Éppen ezért rendkívül pontosan illeszkedik, és megfelelő szájhigiénia mellett sokáig képes a fog védelmére.

Általában fogszínű, porcelán alapú anyagból készül, mely teljesen fémmentes, ezért fémallergiások számára is tökéletes megoldás.

Esetbemutatás fotók betét (inlay, onlay) készítéséről:

Barázdazárás

Elsősorban gyermekek esetén, az őrlőfogak kibújásakor már előre gondoskodhatunk arról, hogy a mély, és ennek okán nehezen tisztítható barázdák ne szuvasodjanak el.

Ebben az esetben barázdazárást alkalmazunk. A kezelés lényege, hogy tisztítás után a mély barázdákat fogszínű tömőanyaggal töltjük fel, annyira, hogy a tisztíthatóság tökéletes legyen.

Észreveszi a barázdazárás előtti és utána készült fotó között a különbséget?

Ügyeltünk a természetességre, emellett a rendkívül mély barázdák a kezelés után sokkal inkább tisztíthatók lettek:

Kérdése merült fel? Szeretne ellátogatni rendelőnkbe?

Szeretettel várjuk!

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és felvesszük Önnel a kapcsolatot.